Jelentős mértékben drágulhatnak a hazai lakáspiaci árak az esetleges áfaemelés miatt. Az év második negyedében az új építésű lakások ára 12, míg a használt ingatlanoké 12%-kal növekedett. Az áremelkedés leginkább a fővárosban, valamint a vidéki nagyvárosokban tapasztalható.

A drágulás egyik fő oka, hogy a piac megkezdte a felkészülést az esetleges áfaemelésre.  Októberi adatok szerint a használt lakások piacán Budapesten és a vidéki nagyvárosokban igen komoly, 18-24%os volt a drágulás.

Az új lakások negyed éves periódusonként egyre jobban és nagyobb mértékben drágulnak, mint a használt lakások. Az áremelkedés azzal is indokolható, hogy a kereslet igen erős, emellett a munkaerőhiány miatti költségnövekedés is szerepet játszik a dologban, és a 2019 végéig érvényben lévő kedvezményes áfa megszűnése is.

2020-tól ugyanis az új lakások mostani 5 %-os áfája 27%-ra ugrik, ami több mint 20 százalékos különbséget jelent. Az új lakásoknál biztos felpörög most a piac, mert a fejlesztőknek érdeke mihamarabb befejezni építkezéseiket, a megmaradt lakásokért pedig nagy lesz a verseny a közeljövőben.

A használt lakásoknál is drágulás lesz persze, a budapesti lakások ára a hónap elején 24%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, míg a vidéki nagyvárosokban 18%, a kisebb városokban pedig 23% az éves árnövekedés. A községekben jóval alacsonyabb, összesen csak 12%-os drágulás jelentkezett a kínálati piacon.

Az áremelkedéshez hozzájárultak az októbertől életbe lépő lakáshitel-piaci szigorítások, melyek miatt sokan előre is hozták lakásvásárlásukat, ami extra keresletet generált.

A fővárosban több mint 600.000 forint volt az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára, míg ez a szám Salgótarjánban megállt 131.000 ezer forintnál, Békéscsabán pedig 202.000 ezer forintnál. Debrecenben 380.000 ezer, Győrött pedig 372.000 ezer forintért kínáltak átlagosan egy négyzetméternyi használt lakást.