Jövő nyártól heti négy különböző időpont közül választhatunk, ha a kínai nagyvárosba szeretnénk utazni közvetlen járattal Budapestről. A China Eastern nagy hírét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

A magyar diplomáciai vezető azt is kifejtette, hogy Kína a világ legnagyobb turistaküldő országa és az ötéves előrejelzés szerint pedig az Európába irányuló kínai turizmus 70%-kal fog bővülni, ráadásul a kínaiak a legtöbbet költő turisták is. Legutóbbi végett pedig óriási a verseny, hogy mely ország és térség képes a legtöbb kínai turistát magához vonzani. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a turisztikai fejlesztéseknél elsődleges kérdés a közvetlen légi összeköttetés. Kínából Magyarországra eddig csak egy városból, Pekingből lehet közvetlenül utazni hozzánk.

A Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom már alapból komoly mértékben, augusztusig 14%-kal nőtt, és az év végéig szóló előrejelzések szerint 250 ezernél is több turista jön majd Kínából Magyarországra – tette közzé a miniszter. Rámutatott arra is, hogy Csehország esetében ez a szám meghaladja a félmilliót, a különbség oka mindössze annyi, hogy Prágába három, Budapestre pedig csak egy kínai városból lehet közvetlenül repülni.

Szijjártó Péter szerint ez a helyzet jelentős mértékben javulni fog a China Eastern Sanghaj-Budapest járatával, mely vélhetően igen nagy mértékben fogja majd növelni a kínai turistaforgalmat Magyarországon. A miniszter kitért arra is, hogy a Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület által a kínai-magyar barátságért és az együttműködés fejlesztéséért sokat tevő személyeknek és szervezeteknek alapított díjat idén a China Eastern légitársaságnak adományozta a szervezet.