A már meglévő építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra 2023-ig kedvezményes marad a lakásáfa – jelentette be Varga Mihály.

A kormány javaslatot tett rá, hogy 2023. december 31-ig maradhasson a kedvezményes, 5%-os áfakulcs. Ez a rendelkezés azokra az ingatlanokra lesz érvényes azok eladásakor, melyek bizonyítani tudják, hogy 2018. november 1-ig végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy a javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig van hatályban. Ez azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan azaz (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5%-os áfát számítják értékesítéskor.

Az új szabály javaslat szerint 2019. december 31-ét követően azoknál az új ingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már volt végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték az ilyen esetekben is csak akkor alkalmazható, ha 2023. december 31-ig megtörténik a lakás eladása.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, 5%-os lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható marad.