Üresen áll Kínában a lakások egyötöde, ami 50 millió ingatlant jelent. Ez azt a kockázatot eredményezi, hogy egy ingatlanpiaci visszaesésnél a lakástulajdonosok nagy mennyiségben akarnak majd megszabadulni ingatlanjaiktól, amivel egyszerre rengeteg ingatlant öntenének a piacra. A kínai ingatlanpiaci robbanás  megrázhatja nemcsak az ország, de akár az egész világ gazdaságát.

A Bloomberg írásában felidézi, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő intelme, hogy a lakások alapvetően arra szolgálnak, hogy lakjanak bennük, jó ideje süket fülekre talál, a folyamatos ingatlanvásárlások miatt.

A Gan Li, a kínai Southwestern University of Finance and Economics egyetem professzora által vezetett kutatócsoport hamarosan közzéteszi ezzel kapcsolatos friss tanulmányát, miszerint 22%-a lakatlan a kínai ingatlanoknak. A hirtelen eladási láz nagy nyomást idézne elő- A korábban elszállt ingatlanárak az országban, már így is galibát okoztak és azt eredményezték, hogy sokan azok közül, akiknek valóban szükségük lenne otthonra – például az első lakást vásárló fiatalok –, nem tudják megengedni maguknak a lakásvásárlást, mely luxussá vált. Milliók szorulnak ki így az ingatlanpiacról, növelve ezzel a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Ezek a rizikófaktorok arra ösztönzik a kínai politikai és gazdasági döntéshozókat, hogy próbálják letörni a spekulációs célú lakásvásárlásokat, ami kulcsfontosságú a pénzügyi és a társadalmi stabilitás megőrzése miatt is. Éppen ezért meg akarják adóztatni a kihasználatlanul álló ingatlanokat. Ez persze nem biztos, hogy megoldás, mert egyes szakértők szerint az adófizetés sok esetben kikerülhető.

A világ más országaiban sehol sem olyan magas az üresen álló ingatlanok száma, mint Kínában. Ez egyébként már régi probléma, hiszen egy 2013-ban készült felmérés szerint már akkor 49 millió lakás állt üresen.

Persze ennek a nagy tortának egy szeletét olyan ingatlanok alkotják, melyek vagy pihenőingatlanok, vagy más városokban dolgozók otthonai, de legnagyobb részben a spekulációs célból megvásárolt lakóingatlanok teszik ki az egészet. Sokan két lakással is rendelkeznek a kínaiak közül, de az elmúlt években különösen azok száma emelkedett, akik már a harmadik lakást vásárolták maguknak.