A svájci gárdisták eddig fémsisakokat hordtak, viszont ezeknek rossz volt a szellőzése, és igen nehezek is voltak. A testőrség ezért 3D-nyomtatással orvosolta a problémát.

A 3D-nyomtatás lehetőségeit egyre több technológiai vállalat próbálja kihasználni. Van már örök életű bicikli kerék, rakétahajtómű és most testőri sisak is. Lényegében csak a képzeletünk szab határt a 3D nyomtatás technológiájának, de eddig még sosem fantáziáltunk arról, hogy a Pápa testőrségének a sisakjait nyomtassuk ki. 2019 azonban ezt is megadta nekünk, ugyanis a Vatikán rendjére vigyázó Svájci Gárda most nyomtatott sisakokban masírozik.

A testőrök eddig fémből készült sisakot hordtak, de sok problémájuk volt vele. Egyrészt azok a sisakok nehezek (több mint két kilósak), ráadásul az Olaszországot elég sűrűn tűző napfényben irdatlan melegük volt benne. Az újfajta sisakok műanyagból készülnek, így roppant könnyűek, a nyári időszakban sem melegszenek fel annyira és még előállításuk is lényegesen kevesebb időt igényel. A fémsisakok 130 óra alatt készülnek el, az 3D-sek csupán 14 óra alatt.

Az új sisakokból 120-at rendelt a Vatikán, melyből 98-at már január végéig le is szállítottak a gárdistáknak.