Persze, hogy az oroszok! Az űrrepülőtér építését elvileg jövőre kezdik meg. A magán-űrrepülőtér építéséről az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzatának fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég a napokban állanpodott meg az építésről.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodik mahd a központ, mely a tervek alapján 2,6 milliárd rubelből (1 rubel = 4,20 forint) épül meg. A projekt magánbefektetésekből valósul meg és keretében  hatfős csoportokat visznek majd a világűrbe. Persze ezeket a Föld körüli pályára nem álló, határon mocorgó repülgetéseket még a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak jóvá kell hagynia.

Az űrturisták 200-250 ezer rubelért 5-6 percig élvezhetik a súlytalanságot egy 30 négyzetméteres kabinban. A többször felhasználható űrhajóban minden utasnak személyes ablaka lesz és 180-220 kilométeres magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – nézhetik meg a Földet űrtávlatból.

Maga a reptér építése jövőre kezdődik meg és 2023-ban adják át, de már addig is megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket.