A középkori ólomüvegkészítés mintájára előállított bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben – állapította meg egy új kutatás.

A tudósok egy olyan bioaktív üveget hoztak létre, amely pár óra alatt megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveg műtét alatt testbe helyezhető. Az így bejuttatott anyag képes feloldódni, majd szépen kifejtve hatását, megakadályozza a baktériumok szaporodását, így elkerülhető az antibiotikumok szedése is.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint éves szinten közel 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben. A most publikált kutatás nem csak azt állapíotta meg, hogy az E. coli-fertőzés megelőzésére alkalmas ez a módszer, de a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzésére, valamint a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzésére is.

Az ACS Biomaterials folyóiratban bemutatott bioaktív üveg előállításakor a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, amit 1000 fok fölé hevítettek, majd hirtelen lehűtöttek a kristályosodás elkerülésére. Az így kapott anyagot finom porrá őrölték, majd baktériumoknak tették ki egy petricsészében.

Mondjuk bioaktív üveget állítottak már elő korábban is, így a dolog ezen részében nincs túl nagy szenzáció, de az ez az első hivatalos alkalom, hogy egy kutatással bizonyították is az anyag hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.