Tíz új adóparadicsommal bővítette feketelistáját az Európai Unió. Ezzel most már 15 ország díszíti a listát, köztük az Egyesült Arab Emírségek.

Az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek döntése értelmében – Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago mellett – a jegyzékbe bekerült Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Arab Emírségek, a Fidzsi-szigetek, a Marshall-szigetek, Omán és Vanuatu is.

A feketelistára olyan helyek kerülnek fel, melyek “az adóelkerülés ellen nem elég hatékonyan fellépő” országok kategóriájába sorolhatók a szakemberek megállapítása szerint. Azért vették fel őket a listára, mert csaknem egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre az EU-val.

Ha ez nem volna elég, eláruljuk, hogy létezik egy úgynevezett szürkelista is, ahol több mint a fekete lista duplája, 34 ország szerepel. Ők azért nem kerültek be a TOP15-be, mert ígéretet tettek rá, hogy összhangba hozzák szabályaikat az uniós normákkal.

Az adóparadicsomokról összeállított feketelista valódi európai siker. Komoly kihatással van világszerte az átlátható és tisztességes adóztatásra, ennek hatására államok tucatjai helyezték hatályon kívül káros adózási szabályaikat, és hozták összhangba előírásaikat a nemzetközi normákkal – nyilazkozta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.

Szankciókat még nem találtak ki az EU nagyágyúi, egyenlőre csak presztízsveszteség veszélyezteti ezeket az országokat, valamint annak az esélye, hogy a pénzügyi tranzakcióikat is szigorúbban ellenőrzik majd. A listára felkerülők közül sokan felháborítónak találják az EU döntését és negatívan méltatták az ilyen jellegűminősítést.