Az Európai Bizottság nem első alkalommal szab ki óriási büntetést a Googlenek. Most éppen a hirdetési gyakorlatukat kifogásolták.

Az Európai Bizottság rendesen a Google-nek megy mostanában. Nemrég kiderült, hogy a Google keresőválasztót épít majd az Európában értékesített androidos telefonokra. Az EU amúgy korábban a Microsoftot kényszerítette erre a keresők piacán, a cégnek egy frissítéssel böngészőválasztót kellett telepíteni a Windowsokra.

Most viszont nem ezért jár nekik az ejnye-bejnye, hanem a hirdetéseik miatt. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a Google személyre szabható keresői programja (AdSense for Search) versenyellenes.

Az unió most kifejezetten az AdSense for Search nevű termékbe kötött bele. A fejlesztők ugyanis beépíthetnek saját weboldalaikba olyan keresőt, ami csak adott, általuk engedélyezett oldalak találati listáját mutatja, szóval lehetne olyan Google-keresőt készíteni, ami csak egy adott oldalon megjelent tartalmakat mutatna.

Ez azért előnyös, mert a Google egy jó kereső, a találatok indexelése pedig elég komplikált és erőforrás-igényes is, pontosan ezért érdemes kiszervezni. A Google pedig az így testre szabott, weboldalakba beépített keresők találati listája felett is reklámokat jelenít meg.

Az Európai Bizottság átnézett több száz hirdetési szerződést, és úgy vélik, hogy a Google hirdetési divíziója több esetben is versenyellenes magatartást tanusított. A Google még nem kommentálta a büntetést, így mindenki kíváncsian várja, mit szólnak majd hozzá, hogy 1,5 milliárd Eurót kell kifizetniük az EU-nak.