A Google új alkalmazásával képesek lesznek a látássérültek hatékonyabban érzékelni a körülöttük lévő személyeket, tárgyakat. Néhány szerencsés felhasználó már le is töltheti a különleges appot

A Google tavaly májusban harangozta be a Lookout alkalmazást, amelyben mesterséges intelligencia lát a vakok és látássérültek helyett, hogy számukra is azonosíthatóak legyenek a különféle tárgyak, személyek, helyszínek.

Az applikáció angol nyelven már elérhető, de csak az Egyesült Államokban és csak a Pixel-tulajdonosoknak, de hamarosan más piacokon és platformokon is elérhetővé lesz a forradalmi alkalmazás. Igény pedig garantáltan lesz rá, mivel 253 millióan élnek látáskárosodással a világon.

Az alkalmazás a Google asszisztensével indítható, így gombokat sem kell hozzá használni. Az indítása után a felhasználónak maga elé kell tartania a telefonját, majd az alkalmazás elmondja, mit lát.

© Google

A Lookoutnak három módja elérhető: Az egyik az Explore (felfedező) mód, ami az app alap helyzete és a napi feladatok elvégzésében, valamint új helyszínek felfedezésében segíthet. A másik a Shopping (bevásárló) mód, ami a vonalkódok leolvasásában és a pénzek azonosításában segít. A harmadik pedig a Quick read (gyors olvasás) mód, ami különféle jelek, címkék és levelek elolvasásánál lesz a látássérültek segítségére.

A Google szerint az app még nem százszázalékos pontosságú, de ígéri, hogy folyamatosan fejleszti, pontosan ezért számít a felhasználók visszajelzéseire.