Gondolkoztál már azon, hogy mi történik, ha egy űrhajós ruhája koszos lesz? Nagyon egyszerű, lecseréli, mivel nem tudja odafent kimosni. Éppen ezért a világűrben használható mosógépet fejleszt a legnagyobb orosz űrcég. Az RKK Energija a YouTubeon tette közzé, hogy szakemberei munkához látnak az űrmosógépek fejlesztésére.

“A jövőbeni holdutazásokhoz és más bolygóközi űrhajók számára az RKK Energija megkezdte egy speciális űrmosógép kifejlesztését” – hangzott el a videóban.

Egy szkafandert amúgy 3-4 napig visel egy űrhajós, utána kidobja, ami elég drága mulattság. 2017-ben az orosz űripar napilapjában már volt szó az űrállomásokra telepíthető mosógépekről. Cikkük alapján éves szinten 660 kilo űrruhát használnak el az űrállomáson dolgozó űrhajósok.

A kutatók nem vizet használnának, hanem szén-dioxidot, amelyet emberi lélegzetből akarnak előállítani és nyomás alatt folyékonnyá változtatni. Igazából a tavalyi űrzuhany és szauna után semmi nem meglepő számunkra, kíváncsian várjuk, hogy milyen újdonságokkal akarják a jövőben feldobni az űrhajósok életét.

Az amerikai űrkutatási hivatal egyébként hasonló problémákkal küzd, így olyan kutatásokat támogat, amelyek segítik az űrben a ruhamosást és mikrobamentes űrruhákat biztosítanak.