85 ezer euróért, picivel több, mint 27 millió forintért árulják a spanyol Acorrada nevű kis falucskát, melyben nem lakik senki. A spanyolok külön szellemfalu-ingatlanirodákat üzemeltetnek, hogy újra benépesítsék az elhagyatott helyet.

Idehaza is vannak hasonló cipőben járó vidéki települések, de Spanyolországban olyan nagy a baj, hogy teljes iparág épült a néptelen falvak újranépesítésére – számol be róla a Bloomberg.

Gustavo Iglesias, Acorrada egyik utolsó lakosa, aki évtizedek óta elhagyta a kedves kis települést. Gustavo és a többi romos, üres épület örököse úgy határoztak, hogy pénzzé teszik az elhagyatott házaikat.

Kép: Angel Navarrete/Bloomberg

A vételár nem is olyan drága, de nem is a pénzszerzés az örökösök célja, hanem a falu feltámasztása olyan üzletemberek segítségével, akik fellendítik a környéket és új életet lehelnek a helybe.

A problémát a miniszterelnök is igyekszik orvosolni beiktatása óta és számos vállalat is dolgozik a vidéki elnéptelenedési helyzet javításán. Ilyen az Aldeas Abandonadas is, amely 40 falucskát adott el 2018-ban. A cég azért is népszerű, mert Gwyneth Paltrow egyik weboldala is nagyszerű karácsonyi ajándékként nevezte meg az egyik Aldeas által értékesített szellemfalut.

A falvak értéke úgy állítható vissza, ha a felvásárláson túl komoly fejlesztéseket is beiktatnak. Ilyen például a szélessávú internet bevezetése, az épületek felújítása és számos infrastrukturális beruházás eszközölése.