Újabb helyet akarnak lezárni a helyi hatóságok a turisták előtt. Most az indonéziai Komodo-szigetet, a komodói varánusz védelmében.

Az indonéz sajtó számolt be róla, hogy 2020 januárjától nem engedik majd be a turistákat a szigetre. A látogatás korlátozásának tüzére csak olaj volt, hogy nemrég a hatóságok egy csempészhálózatot lepleztek le, amely 41 komodói sárkányt csempészett ki a szigetről. A különleges gyík ára példányonként 500 millió rúpiáért (10 millió forintért) lett értékesítve külföldön.

A szigetet azért zárják le, hogy lehetőséget adjanak egy állatvédelmi program megvalósításának, amely többek közt abban is segít, hogy növeljék a komodói varánuszok populációját. A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, egy kifejlett példány súlya pedig elérheti a 70 kilogrammot.

A mérgező harapású álatok otthonát, a Komodo-szigetet az UNESCO a világörökség részeként ismerte el, majd egyre népszerűbb lett a turisták körében, főleg úgy, hogy a közeli Flores-szigeten számos új légi járat kapott helyet megannyi szálloda mellett.

A Komodói Nemzeti Parknak havonta tízezer látogatója van és egyes partszakaszain közel 5000 komodói varánusz él vadon. A helyi sajtó beszámolója szerint csak a Komodo-szigetet zárják le a turisták előtt, a nemzeti park többi része továbbra is látogatható lesz. Ha tehát szeretnéd látni a gyíkokat, 2020 után is megteheted.