Kínai és brit kutatók tíz évnél is hosszabb kutatás után rájöttek, a körülötte lévő föld összetétele,nem pedig a fegyvereken talált krómbevonat az oka, hogy a 2200 évnél is idősebb kínai agyaghadereg katonáinak a fegyverei kifogástalan minőségben maradtak fenn.

“Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem. Jelentős mennyiségű krómot találtunk a lakkban, de a színezőanyagokban és a földben alig bukkantunk króm nyomára – amit találtunk az inkább szennyeződésből ered. A fegyverek bronzból készült részein találtuk a legnagyobb mennyiségű krómot” – közleményében így idézte a londoni egyetem Marcos Martinón-Torres professzort, a tanulmány vezető szerzőjét.

A fegyverek szerves anyagból készült részei azért igencsak megkoptak az elmúlt kétezer évben, de a bronzból készült részek nagyszerű állapotban maradtak fenn. A mauzóleum felfedezése óta a kutatók úgy gondolták, hogy a Csin-dinasztia fegyverkészítőinek korróziógátló páratlan módszerei miatt tökéletesek a maradványok.

A gödrökben talált több száz tárgy elemzése során viszont a kutatók arra jöttek rá, hogy a legjobb állapotban megőrződött bronzfegyvereken nincs is krómbevonat. Magyarázatukhoz hasonló földi környezetet hoztak létre egy kamrában, majd megállapították, hogy a hsziani földbe ásott bronz tárgyak az igen szélsőséges páratartalom és hőmérsékleti körülmények között hónapok után is megőrződtek eredeti állapotukban, míg a brit földbe temetett bronzeszközök súlyosan korrodálódtak.

© Pixabayí

A kutatók szerint a bronzfegyverek ilyen jó állapotú fennmaradását a hsziani föld mérsékelten lúgos, alacsony a szerves anyagtartalma és parányi szemcséssége segítette nem bevonatuk. “A helyi föld különleges összetétele bizonyos mértékben megmagyarázza a jó állapotban való fennmaradást, de azért még lehetséges, hogy a Csin-dinasztia egy rejtélyes technológiai folyamatot fejlesztett ki, amelyet még tovább kell kutatnunk” – mondta Li Hsziu-csen, a kínai múzeum kutatója és a tanulmány társszerzője.