Bécs nem semmi kis öko és olcsó “fűnyírókat” használ a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. A nagy fogyasztású és sok esetben károsanyag kibocsátású fűnyírók helyett májustól egy kedves kis birkanyájat fognak munkára, hogy csinosan igazgassák a pázsitot, míg jól is laknak.

A birkákat a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretein belül fogják segítségül hívni. A program alap célja egyébként pontosan az, hogy a széndioxid-kibocsátást 10-20%-kal csökkentsék. Emellett a program hozzájárul a fajok sokféleségének megőrzéséhez és csökkenti a fenntartási költségeket is.

A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztálya ezért alakította ki a fenntartható fűnyírási koncepciót, melynek középpontjában a juhnyáj áll. Szóval idén májustól nemcsak a területen pihenő emberekkel, hanem a kedves kis legelésző állatokkal is találkozhatunk az osztrák főváros kedvenc szabadidős szigetén.

Az öko fűnyírók használata nem újkeletű kezdeményezés Bécsben. A rautenwegi hulladéklerakó zöldterületein már a ’90-es évek eleje óta osztrák hegyi kecskék, azaz pinzgauer kecskék végzik el a kemény munkát.