Még mindig igen népszerű a készpénzhasználat hazánkban – derül ki egy friss kutatásból.

A legmegdöbbentőbb, hogy nem csak fizetni szeretünk így, hanem megtakarításainkat is szívesen tartjuk készpénzben az eredmények alapján.

Készpénzt használnak leggyakrabban a magyarok – állítja az Intrum legújabb kutatásában. A követeléskezelő vállalatcsoport az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésében Európa 24 országából majdnem 25 ezer válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt.

A kutatás eredménye, hogy a készpénzes fizetést a válaszadók több mint fele használja rendszeresen, ez pedig az európai átlagnál 15 százalékponttal magasabb, ennél a napi készpénzhasználat csak Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Romániában volt népszerűbb. Bankkártyával csak minden ötödik magyar fizet.

A magyarok egyébként bizalmatlanok a hitelkártya-használatot illetően. Érdekes eredmény, hogy  a válaszadók több mint kétharmada soha nem is használ bankkártyát. A második legkevésbé használd fizetőeszköz idehaza a mobilfizetés. Ezt a válaszadók több mint fele nem használja. A csoportos beszedés sem nagy kedvenc, ezt a megkérdezettek 40%-a nem veszi igénybe.