A woodstocki Blenheim-kastélyba kerül a világ leghíresebb, aranyból készült WC-csészéje. Nem is akárhol foglal majd helyet a “trón”, hanem közvetlenül Winston Churchill egykori szobája mellett.

Annak ellenére, hogy a különleges tárgy műalkotás, ki is próbálhatják majd a szerencsesebbek.

Maurizio Cattelan,olasz művész álmodta meg 2016-ban ezt az extrém WC-csészét, mely 18 karátos tömör aranyból készült. Most Anglia barokk műemlék épületébe, a Blenheim-kastélyba helyezik majd el ősztől az America fantázianevet viselő WC-t. A legjobb az egészben, hogy nemcsak nézni, de használni is lehet majd a “remekművet”, melyen korábban a New York-i Guggenheim Múzeum unisex mosdóinak egyikében székelhettünk.

Most Winston Churchill régi lakrészében kap helyet a csésza, méghozzá az egykori miniszterlenök volt szobája mellett. Edward Spencer-Churchill, Marlborough hercegének féltestvére és a Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója így nyilatkozott az Americáról: “Annak ellenére, hogy ezüstkanállal a számban születtem, még sosem sz@*tam arany-WC-csészébe, úgyhogy alig várom”.

A műtárgy tavaly volt utoljára a hírekben, amikor a Trump-kormány kölcsön akart kérni a Guggenheim Múzeumtól pár Van Gogh-festményt az elnök és a first lady privát szobáiba. A múzeum főkurátora, Nancy Spector a festményeket ugyan nem, de helyette az arany-WC-kagylót szívesen odaadta volna a Fehér Háznak.