Nem is akármiért, egy magyar turista miatt szigorítják meg a Colosseum őrzését. Csütörtökön egy újabb – most történetesen magyar – turistát kaptak azon, hogy megpróbálja belevésni nevének kezdőbetűit az ókori emlékmű falába.

Az Il Messaggero című lap arról számol be, hogy egy 29 éves magyar férfit értek tetten, ahogy éppen szállodai szobájának kulcskártyájával vésett egy 10 centis T-betűt a falba. Erről a lap honlapján fotót is közölt. A turista azt mondta, nem gondolta, hogy tiltott dolgot művel, hiszen elég sok felirat látható a falakon. A falfirkák nagy többsége évszázadokkal ezelőtt keletkezett, ami meg sem fordult a fiatalember fejében, miközben egy igen régen épített helyen sétálgatott. A férfit bevitték és feljelentést tettek ellene a nemzeti kulturális örökség megrongálása miatt.

Mentségére ugyan nem szól, de nem ő volt az első, akinek megfordult a fejében, hogy megrongálja a Colosseumot. Előtte egy osztálykiránduláson lévő 17 éves bolgár fiú véste a falat, pár nappal korábban pedig egy 39 éves izraeli nőt kellett megállítsanak kővel a kezében, mellyel – túllőve a másik két karcolón – öt családtagja nevének a kezdőbetűjét hagyta ott az amfiteátrum falán.

Honfitársunk utolsó csepp volt a pohárban és arra ösztönözte a Colosseum igazgatóságát, hogy kidolgozzon egy  intézkedési tervet a vandál turisták ellen. Kamerát szerelnek fel és több teremőrt alkalmaznak innentől a Colosseumban.

A római önkormányzat emellett azt tervezi, hogy feketelistát készít a nem megfelelően viselkedő turistákról és arra kéri majd a külképviseleteket, hogy igyekezzenek távol tartani a nemkívánatossá nyilvánított állampolgáraikat műemlékeiktől.

Úgy gondoljuk, hogy roppant kellemetlen ez mind két fél számára. Mi magyarok sem örülnénk, ha valaki megrongálná történelmünk emlékeként álló bármely épületünket, szobrunkat vagy más kincsünket. Külföldi utazásunk során mindig tiszteljük az adott kultúra és nemzet értékeit, valamint azokat a helyeket és az ott álló emlékműveket, melyeket a történelem nemcsak az adott országra, hanem az egész világra hagyott. Ha Rómában jársz, tégy úgy mint a rómaiak és ne tedd tönkre a Colosseum falát, mert ők sem teszik!