Április 13-án egy hófehér kis gereza látott napvilágot a Pécsi Állatkertben. Az apró utód már a külső kifutóban is jóllátható, de anyja és családja még védelmezve öleli.

A közép-afrikai erdős területeken elterjedt, a cerkóffélék családjába tartozó faj szaporodása nem csak a közönség, de a szakma szívét is megdobogtatja. Ez azért is fontos esemény szakmailag, mert ezt a védett állatot az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program – ESB – keretein belül tartják és tenyésztik. A különleges faj fennmaradását az orvvadászat, valamint a majmok élőhelyeinek elvesztése fenyegeti.

kolobusz

Az áprilisban született kis gereza egészséges és a kifejlett példányok fekete-fehér bundájával ellentétben neki hófehér szőre van. Majd három hónapos kora körül változik bundája olyanná, mint a felnőtt makiké. A fehér bundának egyébként fontos szerepe van. A kisállat így hívja fel a felnőttek figyelmét magára, akik így jobban odafigyelnek a kölyökre.

eztetett

A picit két éves nővére is szeretettel gondozza és kedvesen babázik vele. Ez azért is fontos, mert így jól látni, hogy a fiatal nőstény ösztönösen készül az anyaságra, kész megtanulni, hogyan kell bánni egy ilyen aprósággal. Van hát remény, hogy a fajt a következő generáció is lássa és az ehhez vezető úton magyarok is segítik a majmokat.