Nem, ez nem valami jótékonysági program szlogenje. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) egyik kutatója olyan szerkezetet alkotott a 3D-s nyomtatás technológiájára alapozva, amely lehetővé teszi, hogy mesterségesen állítsunk elő korallzátonyokat, ellenállóbb korallokkal.

A világtengerek akadálytalanul melegszenek tovább, ami azzal fenyeget, hogy a korallzátonyok több mint 90 százaléka 2050-re kihal – írja közleményében Ulrike Pfreundt.

????????????????????????????????????

A kutató és kollégái egy 3D-s nyomtató segítségével mesterséges szerkezeteket hoztak létre, melyeken könnyen megtelepedhetnek a korall-lárvák. A magasabb vízhőmérséklet ellenére nem minden korall hal meg. Pfreundt abból indul ki, hogy a hűsítő áramlatok közelében kedvezőek lehetnek továbbra is a feltételek a korallok számára.

Korábban már voltak kísérletek mesterséges korallzátonyokkal, de ezek problémája általában az volt, hogy nem telepszenek meg rajtuk a bébikorallok. Ennek egyik oka, hogy ezek a mesterséges zátonyok szerkezetileg nem elég tagoltak, így nem kínálnak elegendő védett helyet a kis korallok számára.

Ulrike Pfreundt és csapata most komoly áttörést hozhat a korallok megmentésében.