Az általános tippeken túl, hogy készülj fel lelkileg, tanulmányozd egy kicsit az adott ország kultúráját és hogy miket vigyél magaddal az útra, mi most elmondjuk azt is, hogyan készülj fel 100% biztonsággal az utazásra.

Köss biztosítást
Még ha a szomszédokhoz mész is, minden esetben köss utasbiztosítást. Fontos, hogy mindig kérj teljes körű tájékoztatást arról, hogy miket fedez biztosításod, illetve győződj meg róla, hogy egyáltalán elfogadják-e biztosításod az adott országban. Azt is nézd meg, hogy melyik egészségügyi intézményben, milyen ellátásra jogosít majd biztosításod. Ha nem akarsz úgy járni, mint egyik kollégánk, akinek ezer euróba fájt a foghúzása és teljes kezelése háromszor ennyibe egy afrikai magánkórházban, akkor egyszerűbb, ha megfordítod a folyamatot, megkeresed a szállodádhoz legközelebbi egészségügyi intézményt, érdeklődsz telefonon vagy e-mailben, hogy milyen biztosítókkal állnak szerződésben és az általuk elfogadottnál kötsz biztosítást.

Jelentsd be utazásod
Van a Magyar Konzuli Szolgálatnak egyrészt egy rendkívül informatív oldala, másrészt egy nagyon hasznos opciója, ami a konzuli védelem, melyet elektronikusan egy egyszerű űrlap kitöltésével meg lehet igényelni ITT.

Tájékozódj az adott országról
Ne kint találd magad szemben azzal, hogy utazásod a várt paradicsom helyett a pokolba vitt. Olvass utána úticélodnak a Konzuli Szolgálat oldalán és készülj fel mindenre. Utaz

Bajba jutottál külföldön?
Ha bejelentetted utazásod, ha nem, bátran fordulhatsz az adott magyar külképviselethez, melyek listáját itt találod meg, illetve ezen a linken tájékozódhatsz arról, mi a teendőd. Ha pedig nincs magyar védelem az adott helyen, akkor tájékozódj róla a linkre kattintva, hogy mi a teendőd.

Ide NE utazz!
Végül jöjjenek azok a helyek, ahova nem véletlen nem javasolt semmilyen esetben sem az utazás. Ezek a jelenlegi tiltólistás országok.

Reméljük, hogy cikkünket hasznosnak találtad! Ha barátaiddal utazol, oszd meg velük is. Szerezz még több utazási tippet oltásokkal kapcsolatban és olvass arról is oldalunkon, hogy mit érdemes magaddal vinni, ha melegebb éghajlatra mész!