Extra idős fát fedeztek fel az Egyesült Államokban, a Black-folyó mentén végzett kutatások során. A 2624 éves mocsárciprust a világ ötödik legidősebb fájának nyilvánították.

Rendkívül öreg mocsárciprust fedeztek fel az észak-karolinai Black-folyó mocsárerdejében, amikor a klímaváltozás nyomai után kutattak a szakemberek. Az erről szóló tanulmányuk és eredményeik az Environmental Research Communications folyóiratban jelent meg.

A virginiai mocsárciprus (Taxodium distichum) 2624 éves, melyet többek közt évgyűrűin végzett vizsgálatok alapján állapítottak meg a kutatók.

A felfedezett fa nem az egyetlen érdekesség ebben az öreg mocsárerdőben, a több mint 100 kilométer hosszan elnyúló területen ugyanis rengeteg 1000-1500 éves ciprust is találtak. A 2000 éves kort messze meghaladóból viszont csupán ezt az egy fát találták, mely be is került a világ legidősebb fáinak világranglistájára. A vizes élőhelyű fák versenyében pedig az első helyen áll, és ezzel a kontinens keleti felének rekordere is.

Fontos védenünk az erdőket és a fákat! Kirándulás során idehaza és a világ más tájain is vigyázz környezetedre, mert nem tudhatod, hogy milyen kincseket rejt az erdő.

UPDATE:

Közben kikerült a YouTubera egy nagyszerű videó is az erdőről.