Na persze, nem itthon, hanem Szingapórban. A közösségiautó, -robogó, -roller, -bicikli és sok más kölcsönözhető jóság után azt hittük, nem tudnak hasznosabb és jobb közösségi szolgáltatással kecsegtetni, aztán jöttek az esernyőkölcsönző pontok.

A helyi műszaki egyetem diákjai dolgozták ki az ötletet vizsgamunkájukként az esernyőkölcsönző pontokra. Nos, rendesen tátapintottak egy piaci résre, ugyanis esős napokban nincs hiány Szingapúrban, ahol napi szinten van égszakadás.

A diákok tanára igen lelkesen nyilatkozott két éve az első tapasztalatokról egy helyi lapnak: “Eddig Sembawang kerületében próbáltuk ki a dolgot nagyobb léptékben. Egyszerű, olcsó és hasznos. Megmutatja, hogy Szingapúr már elért egy bizonyos szintet állampolgári öntudat és közösségi gondolkodás terén” – mondta Joshua Hong.

Hong örömmel számolt be róla, hogy nem jellemző, hogy ellopnák az ernyőket, és ha egy-egy el is tűnne pár napra, akkor meg szokott kerülni végül. Egy helyi ingatlanos cég ezen felbuzdulva meg is csinálta a fizetős verziót: “A Nestia örömmel jelenti be új projektjét: az esernyőkölcsönzést, amivel egyszerűbbé próbájuk tenni a szingapúriak életét” – írja a cég közleményében. A Nestia nem bízik az emberekben, így 2000 forintnyi kauciót kér egy ernyőre és 200 forintos napidíjjal vesztegeti a kölcsönernyőket.