Sok olyan helyről számoltunk be mostanában, ahol vagy korlátozott számban fogadják a turistákat, vagy lezárták a kedvelt helyeket, óvva a környezetet. A turistaáradat Horvátországban azt eredményezte, hogy rendhagyó intézkedést hozzanak az illetékes hatóságok a Plitvicei-tavaknál. Csak az láthatja a varázslatos helyet, aki két nappal előre, online regisztrál.

Az MTI által idézett 24sata horvát napilap cikke szerint több turista, köztük egy magyar család sem tudott belépőt váltani az elmúlt hetekben a tavakhoz, előregisztráció hiányában. Az érdeklődőknek ugyanis a látogatás előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján.

Az online űrlapon pontosan meg kell adni érkezésünk dátumát, az óra és a bejárat megjelölésével. A foglalásról aztán kapunk egy elismervényt és csak azzal tudjuk megvásárolni jegyünket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenniük, tehát ha valaki reggel tízre foglalta le belépőjegyeit, annak 11 óráig fel is kell vennie őket – magyarázza a rendszert az MTI.

A nemzeti park területére így egy nap maximum tízezren léphetnek be, éppen ezért a főszezonra érdemes mihamarabb foglalni.

utazás