Egyre többen keresnek diákmunkát a nyárra, ám érdemes a megfelelő munkahely megtalálása előtt néhány dologgal tisztában lenned akár munkavállaló vagy, akár egy lelkes diákmunkás szülője. A Forbesnak a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet az alábbi tippeket adta, hogyan kerüld el az átveréseket és a kizsigerlést.

Legyen szerződés
Minden esetben köss írásos szerződést munkaadóddal. Ez biztosíték mind két fél számára. Aki nem köt veled szerződést, az illegálisan akar foglalkoztatni, valamint kockáztatja béred és rugalmasan kezelheti az elvárt, teljesítendő feladatok meghatározását is.

Figyelj a fizetésedre!
Ne essen béred a minimálbéralá, mely jelenleg bruttó 857 forint/óra.

Tudd az időbeosztásod
18 év alattiak maximum 8 óra/napot dolgozhatnak, és ezt a munkaidőt nem tölthetik 22:00 – 06:00 közötti időszakban. Ha négy és fél óránál többre vagy beosztva, akkor legalább fél órás szünet jár neked. Ha hat óránál hosszabb időt dolgozol az adott napon, akkor pedig legalább 45 perces a szünetet kell garantáljon a munkaadód. 18 év felett maximum 12 óra/nap a munkaidő legfelső határa, és nem dolgozhatsz többet az adott héten 48 óránál.

Feladat, ami inspirál
Ne csak a zsebpénzszerzésre koncentrálj, hasznos is legyen számodra az adott munka elvégzése. Ismerd meg rajta keresztül önmagad és találj rá az útra, amire az iskola befejeztével lépni akarsz. Fontos, hogy az adott munka motiváljon és segítse előrejutásod az életben.

Dolgozz szövetkezeten keresztül
Ha szeretnéd, hogy egy szervezet hivatalosan mögötted álljon és akár segítsen a jogorvoslásban, érdekérvényesítésben, akkor válassz szövetkezetet, hogy ne neked kell kiállni magadért, ha igazságtalanul bánnak veled munkahelyeden. Ám számolj azzal is, hogy ők bizony szépen le fogják fölözni a fizetésedből az ő kis részüket.