Hála Istennek, egyre nagyobb divat a környezettudatosság a multik körében us. Most a L’Oréal fogott össze a Carbiosszal, hogy közös projectjük keretében újrahasznosítási programot indítsanak, mely lényege, hogy leszámoljanak a PET-palackokkal – számol be róla a kozmetikai óriás közleményében.

Az új eljárást a Carbios fejlesztette ki, mely egyébként egy zöldvegyipari szegmensben tevékenykedő vállalat. Úgynevezett „specifikus enzimekkel” érik el, hogy „a korábbinál sokkal szélesebb körű PET-műanyag és poliészter szál újrahasznosítás” legyen a különleges folyamat végeredménye.

„Ez a szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a PET műanyag ismételt újrahasznosítását és olyan 100 százalékban újrahasznosított PET-et hoz létre, amely az új PET-tel egyenértékű, így palackok, flakonok és más csomagolási formák előállítására is alkalmas” – írják.

A L’Oréal és a Carbios közös célja, hogy ipari léptékre vigyék ezt az új módszert, melyhez már partnereket is találtak. Olyan cégek álltak melléjük az ügyben, mint például a NestléWaters, a PepsiCo és a Suntory Beverage & Food Europe. A partnerek négyéves megállapodást kötnek, mely idő alatt piacra kell vigyék a Carbios innovációját.

„Ez a biológiai megközelítés minden típusú PET műanyaggal (víztiszta, színes, nem átlátszó és többrétegű) és poliészter szállal működik. A folyamat korlátozott hőt igényel és nyomás vagy oldószer használata nélkül működik, ami javítja környezeti hatását, valamint versenyképes megoldást nyújt a globális műanyag-újrahasznosítási arány növelésére.” – áll a közleményben

Fotó: John Cameron // Unsplash