Nem, sajnos az oltás nem elég! A kullancs csípés elleni védekezés rendkívül fontos, ugyanis az aprócska vérszívó nagyobb kárt tud tenni szervezetedben, mint gondolnád! Nem elég befújni magad és vigyázni hol kalandozol.

Öltözz okosan!
A kullancsok nemcsak az erdőben várnak rá, hogy rávethessék magukat valakire, ott vannak egy egyszerű parkban, sőt akár kertedben is. Most ne ez extrém esetekről beszéljünk viszont, mert nyilván nem túrafelszereléssel mész ki este locsolni, ezért vegyünk egy klasszikus kullancs vs. ember esete, amikor kirándulni mész. Mindig ügyelj arra, hogy zárt ruházatot viselj. Kifejezetten védjed bokádat és lábfejedet. Bármekkora divatbűn, tűrd be nadrágod szárát a zoknidba vagy viselj egy magasszárú bakancsot.

Emellett trükközhetsz ruházatod színével is. Mert nem minden túra cucchoz passzolnak a kullancsok. Minél világosabb árnyalatot választasz, annál könnyebben veheted észre, ha rád akarna akaszkodni a komisz kis rovar.

Mit tegyél, ha mégis megcsíp?
Akármilyen jól védekezel, benne van a pakliban, hogy nem úszod meg a csípést. A bőrbe fúródott kullancsot speciális, rugós csipesszel könnyen el lehet távolítani. Ezt az eszközt patikában lehet kapni. Sose késlekedj az eltávolítással, mivel a fertőzésveszély idővel egyre nő.

Ne aggódj, ha kiszedéskor a fejéből vagy a csápjából egy pici a bőrödben marad, mert majd kidobja a szervezet. Olajos krémet ne tegyél az állatra, mert az undorító kis lény ha fuldoklik, a potroha tartalmát a véráramodba öklendezheti. A csípés helyét mindig érdemes fertőtleníteni alkoholos vagy jódos fertőtlenítőszerrel.