Megnövekedtek az adóbevételek, emellett az EU-támogatások megtérítése is nagyott dobott az államháztartás bevételein, aminek köszönhetően csak 39 milliárd forint az első négyhavi hiány.

Áprilisban az államháztartás központi alrendszere 102,9 milliárdos többlettel zárt, ezzel a négyhavi hiány 39 milliárd forint volt – közölte a Pénzügyminisztérium.

Múlt hónap végéig a központi alrendszer bevételei 13,1%-kal meghaladták a tavalyi év első négy hónapjának szintjét. Emellett a kiadások 3,7%-kal csökkentek a 2018-ashoz képest.

Az első négy hónapban a központi költségvetés hiánya 80,7 milliárd forint volt, míg az elkülönített állami pénzalapokban 33,1 milliárd és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 8,6 milliárd forint többlet mutatkozott.

“Nőttek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a jövedéki adóból származó bevételek, több szociális hozzájárulási adót és több járulékot fizettek be idén, mint 2018 elején. Emellett lényegesen magasabb összegben teljesültek az uniós programok bevételei, az uniós támogatások utólagos megtérítése, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is.” – közölte a Pénzügyminisztérium