Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan – közölte az uniós tanács az MTI beszámolója alapján.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv igen szigorú szabályokat ír elő azolyan termékekre illetve csomagolástípusokra, amik megtalálhatók kontinensünk partjait szennyező, tíz leggyakrabb hulladék közt.

Az új szabályok így megtiltják majd jó néhány olyan eldobható műanyagtermék használatát, melyekre találhatóak a piacon alternatívák. Ha ez nemvolna elég, akkor intézkedéseket vezetnek be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítására is.

Az irányelv értelmében 2021-től többek közt az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata is tilos lesz.

A tagállamok abban is megállapodtak, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90%-os célértéket. Arról is döntés született, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig minimum 25%-ban, rá öt évre pedig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük.