Egy új kutatás szerint nem nyugodhat meg az, aki az e-cigarettára szokik át, mert az is károsíthatja a szívét –  számolt be róla az MTI a Stanford Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatási eredményeire alapozva.

Nyilván tudjuk, hogy a dohányzás amellett, hogy tüdőrákot okoz, komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Azt viszont kevesen tudják, hogy az e-cigaretta sem túl jó a szív- és érrendszernek. A belélegzett gőzben olyan vegyi anyagok vannak, melyek komoly kockázatot jelenthetnek, főleg a tinédzserek számára, akik körébenegyre népszerűbb az elektromos cigaretta.

Az Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában mutatták be a tanulmányt, melynek során a stanfordi kutatók petri-csészében növesztettek  olyan sejteket, amik az egészséges emberi erek falán is megtalálhatóak. Hat különféle e-cigaretta-ízesítést vizsgáltak, hogy arra is rájöjjenek, hogy a nikotin mellett az ízesítőknek milyen hatása van.

A sejteket olyan vérbe tették, melyet előtte olyan személyektől vettek, akik e-cigarettát szívtak. Ezzel szimulálták azt, ahogyan eljut a gőzben lévő vegyi anyag a szív- és érrendszerbe. Ezt követően összehasonlították a sejtek működését és állapotát a nem dohányzóktól vett vérével és a hagyományos cigarettát szívók vérével is.

A gőz és jónéhány ízesítés a nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé tette az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát – számolnak be róla a kutatók tanulmányukban.

A két legveszélyesebb a fahéj és a menta ízeítés.