Igen komoly probléma világszinten a turizmus korlátozásának hiánya. A legnépszerűbb helyekre érkező tömegekkel nem tudnak mit kezdeni a helyi hatóságok Dubrovnikban sem.

A hatalmas turista tömegek nemcsak természeti és kulturális kincsek fennmaradását sodorják veszélybe, de a legtöbb helyen a lakosokat is zavarják. A kellemetlenségeket fokozza, hogy 2019-ben minden eddiginél nagyobb tömegre számítanak a népszerűbb európai városokban. A korlátozások éppen ezért elengedhetetlenek.

Most a szomszédos Horvátország döntött úgy, hogy létszámstoppot rendel el Dubrovnikban.

Az Adriai-parti Dubrovnik óvárosában szigorú ellenőrzéssekre lehet számítani az idei szezonban. A több ezer fős óceánjáró hajók utasait már nem komoly bevételi forrásként, hanem pusztító tömegként látják a helyiek. Az önkormányzat a város megóvására kamerákat telepíttetett, hogy ellenőrzhessék a belépők számát. Úgy ítélték meg, hogy a legjobb, ha egyszerre maximum csak nyolcezren lehetnek a falak között, és egy turista egyszerre maximum négy órát tartózkodhat a központban.

Emellett emeltek a belépőjegyárakon is és csökkentették a vendéglátóhelyek székeinek számát, hogy nagyobb teret biztosítsanak a sétálók számára. Ezzel igyekeznek elkerülni a tömegnyomort, melyet a város egyébként többek közt a Trónok harca egyes jeleneteinek köszönhet.

Következő cikkeinkben beszámolunk róla, milyen korlátozásokra lehet számítani Szlovéniában, Olaszországban és Görögországban.