Az Airbus Helicopters és a magyar kormány bejelentette, hogy a Békés megyei Gyulán egy új repülőipari beruházás helyszíne lesz.

A városban egy helikopteralkatrész-gyárat fognak építeni a zöldmezős beruházás keretében, amely így Magyarország repülőipari fejlesztésének legfontosabb helyszíne lesz. A hírt Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója, és Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos jelentették be.

Tavaly év végén már aláírták a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében hosszútávú repülőipari projektek megvalósítására kívánnak együttműködni egymással. A gyár az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában fog működni, az Airbus többségi tulajdonában, sőt az üzem operatív irányításáért is ők lesznek felelősek.

A gyártás úgynéz ki, hogy 2021-ben indul el. Kormányunk a fém alkatrészek felületkezelésében fog komolyabb mértékben hozzátenni a projecthez, valamint egy Repülőgépipari Akadémiát is létesítenek, ahol az új Airbus üzem szakember utánpótlását képzik majd.

„Magyarországon lehetőségünk nyílik arra, hogy alkalmazzuk az új üzleti stratégiánkat, ami szerint szakosodott gyártóközpontokat hozunk létre, zöldmezős beruházásként, hogy a legmodernebb iparági igényeknek is meg tudjunk felelni.” – mondta Bruno Even.