Vége az európai parlamenti (EP) választásoknak, most jön egy újabb lépés, méghozzá a  hétéves költségvetési ciklus elfogadása.

Az EU hétévente szavaz a következő hét év költségvetéséről. 2013-ban fogadták el a legutóbbi tervezetet, ami a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozott. Lentebb látható, kik jártak vele a legjobban és kiknek kellett a legtöbb pénzt betenni. Nagy-Britannia például nettó befizető, így ők jóval több pénzt raknak a rendszerbe, mint amennyit visszakapnak.

 

A Bertelsmann Foundation tanulmánya szerint a közös piac legnagyobb nyertese Németország, akik kb. 96 milliárd eurós többletet tudnak a kasszájukban. Egy átlag német úgy 1046 euróval gazdagabb éves szinten, míg a többi EU-tag állampolgárai “csak” 840 euróval járnak jobban.

A közös piac célja a vámok és egyéb adók eltörlése volt a tagállamok között. Ezzel kívánták pezsdíteni az országok kereskedelmi viszonyait. Az EU költségvetésének oroszlánrészét (így 70%-át) a tagországok hozzájárulása adja. A hozzájárulást a GNI (Bruttó nemzeti bevétel) alapján határozzák meg, ami évről évre változik, és az összeg országonként eltérő lehet.