Nincs ám csak úgy mászláls Cinque Terrében sem! Az UNESCO Világörökség listáján is szereplő, bájos kis olaszorsz helyen is muszáj volt korlátozni a turizmust.

A kedves kis szűk utcákban évről évre milliók próbáltak meg végig haladni a kellemes hangulatú, színes épületek közt. A látogatók nagyon sok bosszúságot okoztak az elmúlt években a helyieknek, arról nem is beszélve, hogy nem figyeltek környezetükre és veszélyeztették a gyönyörű vidéket.

Az öt faluba éppen ezért mostantól csak előzetesen, online lehet megváltani a belépőjegyet. A turisták egy applikáción követhetik, hogy éppen hol mennyien vannak a környéken. Az éves turizmust másfél millióra szeretnék csökkenteni a környéken.

2020-ban már azokat is büntetni fogják, akik strandpapucsban mászkálnak a gyalogösvényeken, mivel ez balesetveszélyes és a felelőtlen turistál kimentése egy rossz lépésnek köszönhetően bekövetkező baleset esetén nem csak költséges, de körülményes is a helyi hatóságok számára.

Olaszországban jó néhány városban előre is figyelmeztetik a helyieket, ha egy nagyobb turistahullám várható. Érdemes figyelni az ilyen információk közlésére létrehozott online felületeket.