A héten végig arról írtunk, hogy Európa legnépszerűbb helyein mindenhol szigorú szabályozások és intézkedések mellett időzhetnek a turisták. Most kicsit messzebb megyünk és Nepál döntéseit ismertetjük olvasóinkkal.

Annak ellenére, hogy a helynek nagy szüksége van arra a kb. 50 ezer dollárra, amit egy hegymászó elkölt Nepálban, mégis elgondolkoztak rajta, hogy megtiltják a tapasztalatlan hegymászóknak, hogy felmenjenek a Mount Everestre.

Megváltoztathatja Nepál a szabályokat, kiket engednek a Mount Everestre – számol be róla a New York Times. A téma nem véletlen került elő újra, ugyanis idén eddig legalább nyolcan vesztették életüket és még többentűntek el a hegyen, többek közt a túlzsúfoltság miatt.

Olyan sokan próbálnak feljutni a Föld legmagasabb csúcsára, hogy igazi forgalmi dugó keletkezik, és sokan nem bírták a várakozást nyolcezer méter fölött. A tömegben a türelmetlen mászók egymást tolják félre, a bajba jutottaknak pedig nem mindig jut víz és oxigén.

Eddig csak pénz kérdése volt mászóengedélyt kapni, írni kellett csupán egy önéletrajzot és egy egészségügyi papírt szerezni. Pont ezért is lehetséges az, hogy olyan sokan haltak meg azért, mert alkalmatlanok voltak a hegyi körülmények elviselésére.

A nepáli kormány új terve, hogy bizonyítani kell majd a látogatóknak a jó egészségi állapotukat, valamint a hegymászó tapasztaltaikat.